sumber cik google |
Bahan crust :
- 250gm Buttercup (potong dadu) - keluarkan dari peti sejuk dan biarkan lembut sedikit
- 120gm Gula Aising (diayak)
- 2 Biji Telur
- 500gm Tepung Gandum (diayak)
- 1 Sudu Esen Vanila
Bahan filling :
- 1 Cawan Susu Segar / Susu Cair
- 1/3 Cawan Gula Halus
- 4-5 Biji Telur
- 1 Cawan Air Suam
- 1 Sudu Besar Tepung Kastard (diayak)
- 1 Sudu Esen Vanila
Cara buat crust :
- Masukkan gula aising dan buttercup dalam mangkuk besar, pukul hingga sekata.
- Kemudian masukkan telur dan pukul sekejap biar sekata.
- Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit dan gaul sekata dengan tangan sehingga menjadi doh.
- Simpan doh dalam peti sejuk selama 30minit - 1jam atau semalaman.
- Canai doh hingga mendapat ketebalan yang sesuai dan bentukkan didalam acuan tart.
- Potong lebihan doh dan cucuk dengan garfu di dasarnya.
- Bakar doh dalam suhu 170'C selama 15-20 minit sehingga menjadi keperangan sedikit.
Cara buat filling :
- Pukul telur dan gula hingga gula sedikit larut
- Masukkan semua bahan dan kacau sehingga sebati.
- Masukkan filling ke dalam kulit tart yang telah dibakar tadi.
- Dalam suhu oven 175'C bakar lagi selama 8-10 minit.
- Apabila kelihatan masak, keluarkan dari oven dan biarkan sejuk seketika.
No comments:
Post a Comment