.: TART TELUR :.

sumber cik google


Bahan crust :

  • 250gm Buttercup (potong dadu) - keluarkan dari peti sejuk dan biarkan lembut sedikit
  • 120gm Gula Aising (diayak)
  • 2 Biji Telur
  • 500gm Tepung Gandum (diayak)
  • 1 Sudu Esen Vanila


Bahan filling :

  • 1 Cawan Susu Segar / Susu Cair
  • 1/3 Cawan Gula Halus
  • 4-5 Biji Telur
  • 1 Cawan Air Suam
  • 1 Sudu Besar Tepung Kastard (diayak)
  • 1 Sudu Esen Vanila

Cara buat crust :
  1. Masukkan gula aising dan buttercup dalam mangkuk besar, pukul hingga sekata.
  2. Kemudian masukkan telur dan pukul sekejap biar sekata.
  3. Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit dan gaul sekata dengan tangan sehingga menjadi doh.
  4. Simpan doh dalam peti sejuk selama 30minit - 1jam atau semalaman.
  5. Canai doh hingga mendapat ketebalan yang sesuai dan bentukkan didalam acuan tart.
  6. Potong lebihan doh dan cucuk dengan garfu di dasarnya.
  7. Bakar doh dalam suhu 170'C selama 15-20 minit sehingga menjadi keperangan sedikit.

Cara buat filling :
  1. Pukul telur dan gula hingga gula sedikit larut
  2. Masukkan semua bahan dan kacau sehingga sebati.
  3. Masukkan filling ke dalam kulit tart yang telah dibakar tadi.
  4. Dalam suhu oven 175'C bakar lagi selama 8-10 minit.
  5. Apabila kelihatan masak, keluarkan dari oven dan biarkan sejuk seketika.


No comments:

Post a Comment