.: RED VALVET CAKE :.

sumber cik google

Bahan-bahan (pastikan bahan berada dalam suhu bilik)

SPAN CAKE

Bahan A - diayak dalam 1 mangkuk
  • 2 ½ cawan tepung kek atau superfine
  • 1 ½ cawan gula castor
  • 1 sudu kecil soda bicarbonate
  • 1 sudu kecil garam
  • 1 sudu kecil serbuk koko 



Bahan B - pukul dalam 1 mangkuk
  • 1 ½ cawan minyak sayur
  • 1 cawan buttermilk (suhu bilik)
  • 2 biji telur 

CREAM CHEESE FROSTING

Bahan C
  • 250 g cream cheese
  • 1 cawan gula aising
  • 1 ½ cawan butter 

Cara membuat kek span:

1. Tuang mangkuk berisi Bahan A ke dalam mangkuk berisi Bahan B.

2. Gunakan mixer dengan kelajuan sederhana, gaulkan bahan-bahan tersebut.

3. Tuangkan adunan dalam loyang kek dan bakar pada suhu 175C (30-35 minit).

4. Apabila sudah masak keluarkan kek dari oven.

5. Untuk pastikan kek sudah masak, dengan menggunakan lidi cucuk bahagian tengah kek. Lidi yang dicucuk di bahagian tengah kek kelihatan bersih apabila ditarik keluar. Ini bermakna kek telah sepenuhnya masak.

6. Keluarkan kek dari loyang dan biarkan kek sejuk di atas relai besi/rak kek.

7. Sementara tunggu kek sejuk, boleh sediakan cream cheese frosting.



Cara membuat cream cheese frosting :

1. Satukan semua bahan di atas ke dalam mixer.

2. Pukul pada kelajuan sederhana sehingga kembang sekali ganda . 



Cara hiaskan :

1. Potong kek span yang telah sejuk tadi kepada 3@4 bahagian(ikut ketebalan yang dikehendaki).

2. Ambil 1 bahagian kek span yang telah dipotong, letak di atas stand kek.

3. Sapukan frosting diatas bahagian pertama dan tindih frosting dengan lapisan kek span yang kedua. 


4. Ulangi step diatas pada lapisan kek yang berikutnya sehingga habis.

5. Setelah siap, sapukan frosting di bahagian luar keliling kek (sapu pada kesemua bahagian luar kek).

6. Kemudian bolehlah dihiaskan mengikut citarasa sendiri.

No comments:

Post a Comment