.: DORAYAKI :.

sumber cik google

Bahan :
  • 100 tepung gandum (diayak)
  • ½ sudu kecil baking soda (diayak)
  • 60 gm gula halus
  • 2 sudu besar madu
  • 2 biji telur
  • ½ sudu besar minyak masak
  • ½ sudu kecil esen vanilla
  • 2 sudu apple cider vinegar

Inti :
kacang merah manis / kaya / jem buahan ikut citarasa.



Cara buat :
  1. Dalam mangkuk besar, pukul telur bersama gula sehingga kembang.
  2. Masukkan madu, minyak dan esen vanilla. Kacau hingga sebati.
  3. Masukkan tepung dan baking soda ke dalam campuran telur.
  4. Kacau adunan secara kaup balik. Boleh tambah sedikit air / susu segar / cair jika adunan terlalu pekat.
  5. Gunakan kuali yang tidak melekat (non-stick pan) dan panaskan dengan api yang kecil.
  6. Masukkan 1/4 cawan adunan buat bulatan.
  7. Masakkan sebelah bawah sehingga berwarna perang, masak sebelah atas pula sehingga adunan nampak masak.
  8. Jika sudah masak, angkat dan boleh diletak inti .

masa kecik tengok cerita Doremon sampai terliur nak makan benda ni

No comments:

Post a Comment