sumber cik google |
Bahan-Bahan :
- ½ cawan mentega
- ½ cawan minyak jagung
- 1 ¼ cawan gula perang
- 3 biji telur
- 2 ½ cwn tepung gandum
- 1 sudu teh baking powder
- 1 sudu teh soda bikarbonat
- 3 sudu makan serbuk koko
- 200 ml susu segar ( vanilla atau coklat)
- Sedikit coklat chip untuk hiasan
Cara-cara :
- Mula-mula, panaskan oven terlebih dahulu pada suhu 180’C.
- Kemudian, pukul mentega, minyak jagung dan gula perang dalam bekas adunan.
- Secara manual masukkan telur sebiji demi sebiji dan pukul (bukan menggunakan mixer).
- Campurkan tepung gandum, soda bikarbonat, serbuk koko dan baking powder dan diayak bersama.
- Campurkan susu segar dan semua bahan yang telah diayak tadi secara berselang-seli ke dalam adunan sehingga sebati.
- Setelah adunan kelihatan sebati, masukkan ke dalam piping bag.
- Paipkan adunan ¾ ke dalam cawan kertas dan hiaskan sedikit chip coklat di atasnya.
- Bakar selama 30 minit (bergantung pada saiz cawan kertas).
P/s : jika tidak mahu gunakan cip coklat sebagai hiasan, boleh juga hias guna cream mengikut citarasa.
No comments:
Post a Comment