.: CHOCOLATE CAKE WITH CHEESE TOPPING :.

sumber cik google


English version..

Ingredients for cake:
  •  200g dark chocolate (70% cocoa solids), broken or roughly chopped into small pieces
  • ¾ cup plain yoghurt
  • 4 eggs
  • ¼ cup canola oil
  • 1¼ cups plain flour, sifted
  • ¼ cup unsweetened cocoa powder
  • 2 tsp baking powder
  •  ¾ cup sugar
  • ¼ tsp salt


Topping:
  •  1 cup ricotta cheese
  • ¼ cup plain yoghurt
  •  1 pun net blackberries
  • Flake chocolate bar, crumbled
  • Icing sugar for dusting

Preparation for chocolate cake:
  1.  Preheat oven to 180°C. Grease and line 20cm cake tin.
  2. Melt dark chocolate in a large bowl over a saucepan of just simmering water, making sure the bottom of the bowl does not touch the water.
  3. While this is melting, whisk together the yoghurt, eggs and canola oil. In a separate bowl, mix together the flour, cocoa, baking powder, sugar and salt.
  4. Once the chocolate has melted, remove bowl from heat and pour in yoghurt, egg and oil mixture. Mix together until fully combined.
  5. Gently fold in flour and cocoa mixture until just combined. Pour into the prepared cake tin. Bake in the oven for 30-35 minutes, until a knife inserted in the centre comes out clean.
  6. Once cake is completely cool, whisk together the ricotta cheese and yoghurt. Spread mixture over the top of the cake, then top with blackberries and crumbled Flake. Dust well with icing sugar and serve. 

Malay version..



Bahan-bahan untuk kek :


  • 200g coklat gelap (pecah atau dicincang kepada kepingan kecil)
  • ¾ cawan plain yogurt
  • 4 biji telur
  • ¼ cawan minyak canola
  • 1 ¼ cawan tepung gandum (diayak)
  • ¼ cawan serbuk koko tanpa gula
  • 2 sudu kecil baking powder
  • ¾ cawan gula
  • ¼ sudu kecil garam


Topping :


  • 1 cawan ricotta keju
  • ¼ cawan plain yogurt
  • 1 pun beri hitam bersih
  • Coklat bar (dihancur)
  • Gula aising



Persediaan untuk kek coklat :



  • Panaskan oven kepada 180 ° C. Gris dan garis tin kek 20cm.
  • Cairkan coklat gelap dalam mangkuk besar atas periuk air yang menggelegak, pastikan bahagian bawah mangkuk tidak menyentuh air. (pls : guna teknik double boiler)
  • Sementara tunggu cair, pukul bersama yogurt, telur dan minyak canola. Dalam mangkuk yang berasingan, campurkan tepung, koko, baking powder, gula dan garam.
  • Apabila coklat telah cair, keluarkan mangkuk daripada haba dan tuangkan yogurt, telur dan campuran minyak. Kacau sehingga digabungkan.
  • Perlahan-lahan kacau dalam campuran tepung dan koko sehingga kelihatan sekata. Tuangkan ke dalam tin kek yang disediakan. Bakar dalam oven selama 30-35 minit. (sehingga pisau yang dimasukkan ke dalam pusat keluar bersih)
  • Setelah kek benar-benar sejuk, pukul keju ricotta dan yogurt. Sapukan topping keju yang telah siap dipukul di atas kek, hias dengan beri hitam dan coklat yang telah dihancurkan. Akhir sekali taburkan gula aising sedikit sebagai hiasan.


No comments:

Post a Comment