.: RASPBERRY ANGEL FOOD CAKE :.


sumber cik google

Bahan-bahan

  • 10 putih telur - suhu bilik
  • 1 1/4 sudu teh cream of tartar
  • 1/4 sudu teh Garam
  • 1 sudu kecil vanila
  • 1 1/4 cawan Gula
  • Kek 1 cawan tepung
  • 1 cawan raspberi segar ATAU
  • 1 cawan raspberi beku - cair / kering

boleh try cari brand nie..
Cara penyediaan
  1. Panaskan ketuhar kepada 350F
  2. Pukul putih telur, krim tartar dan garam di dalam mangkuk besar sehingga kelihatan lembut. 
  3. Tambah vanila. Secara beransur-ansur tambahkan gula, memukul sehingga putih berkilat, tetapi tidak kering. Ayak tepung ke dalam putih telur dan taburkan raspberi di atas.
  4. Gunakan spatula, perlahan-lahan gaulkan tepung dan beri.
  5. Masukkan adunan ke dalam tiub 10-inci 1 dan bakar kira-kira 40 minit.(sehingga lidi yang dimasukkan di pusat keluar bersih)
  6. Terbalikkan pan ke rak kek dan biarkan ia sejuk sepenuhnya tanpa mengeluarkan kek dari pan.
  7. Apabila kek sejuk, berhati-hati keluarkan pan dari kek.
  8. Hidangkan dengan raspberi dan krim putar.
Actually..ni bukan original recipe aku..just copy dari internet then translate ke malay..saje nak kongsi dengan korang..so,sape yang tak berape nak faham aku ade link original website kat bawah ni..try la tengok ye..:)

original link recipe

No comments:

Post a Comment