.: TART COKLAT BAKAR :.

Resipi dari Jamie Oliver

sumber cik google

Sedap dihidangkan dengan beberapa buah bermusim lembut (blueberry, raspberi, strawberi).

  • 5 auns mentega tanpa garam
  • 5 1/2 auns coklat semisweet
  • 8 sudu besar serbuk koko tanpa gula, diayak
  • Secubit garam
  • 4 biji telur
  • 7 auns gula pasir
  • 3 sudu besar sirap maple
  • 3 sederhana heaping sudu besar krim masam atau Creme fraiche
  • 10-inci puding karamel atau shell tart, bakar

Letakkan mentega, coklat, serbuk koko dan garam dalam mangkuk atas kuali air menggelegak (buat double boiling) dan biarkan cair perlahan-lahan, kacau sekali sekala sehingga sebati.

Dalam mangkuk yang berasingan pukul telur dan gula bersama-sama sehingga kelihatan berkilat dan berkrim dengan baik, kemudian tambah sirap maple dan krim masam atau Creme fraiche.

Kacau campuran coklat ke dalam campuran ini.

Sebaik sahaja telah bercampur dengan baik, tuangkan ke dalam kulit pastri.

Bakar dalam suhu 150C untuk 40 hingga 45 minit.

Semasa masak, kerak yang cantik akan terbentuk di atas.

Berhati-hati mengeluarkan tart dari oven dan biarkan sejuk di atas rak selama sekurang-kurangnya 45 minit, di mana pada masa itu kulit akan retak dan filling coklat akan mengecut sedikit.

No comments:

Post a Comment